Illés Árpád festményei Weöres Sándor verseire

Weöres Sándor Dalok Na Conxy Pan-ból című versciklusának húsz négysorosából az egyik ihlette Illés Árpád Vigasz című képét. [A versciklust a Móricz Zsigmond Könyvkiadó – A teljesség felé című mű kiadója – tervezte megjelentetni „Illés Árpád húsz színes képével”. A kötet azonban végül nem jelent meg.] A versciklus Weöres Medúza című kötetében jelent meg (Budapest, Egyetemi Nyomda, 1943.)

„Weöres Sándornak a Dalok Naconxipánból című versciklusa az én Izabella utcai műtermemben született meg, és akkor annyira tetszett nekem, hogy azonnal elhatároztam, hogy megfestem mindegyik szakaszt külön. Akkor Weöres Sándor, erre föl, mindegyik szakasznak adott is egy külön címet, hogy az legyen majd a kép címe. De sajnos, csak három született meg a sokból, azok közül is már kettő külföldi magántulajdonban van, sosem fogom viszontlátni, egy még mindig megvan, a Vigasz című.”

ALBERT Zsuzsa: Életem, emlékeim. Beszélgetés Illés Árpád festőművésszel. In. Művészet, XXII. 1981. 12. szám, 34–39. p. In. Illés Árpád emlékkönyv. Összeáll. és szerk.: ILLÉS Eszter, [Budapest], Orpheusz, 2005. 217–228. o.
 

 

Weöres Sándor: Dalok Na Conxy Pan-ból (részlet)

Ki sírva faggatsz, hű baráti lélek,
vigasztalásul ennyit mondhatok:
a víz alatti házban éldegélek
s fölfalnak tengermélyi csillagok.

 

 

 

 

Weöres Sándor: Dalok Na Conxy Pan-ból (részlet)

Hová repültök, háromélü kardok,
forróságtokra mely ég szele fútt,
e jeltelen világon mit akartok,
míg ajzott húrként pendül a Tejút?